Cursus aanbod Fotografie 2020/2021

Alle lessen vinden plaats in mijn studio/atelier in Utrecht-centrum.

Aan de cursussen kan worden deelgenomen met een digitale of analoge spiegelreflexcamera, hybride of systeemcamera.

Er is mogelijkheid tot het volgen van een fotografisch leertraject, startend bij de korte basiscursussen fotografie en eindigend bij de specialistische cursus autonome fotografie. Indien je meerdere cursussen direct na elkaar wilt volgen, is er een korting van € 15,- op het totaalbedrag per cursus.

Er wordt lesgegeven in kleine groepen. Ivm de corona veiligheidsvoorschriften kunnen de groepen niet groter zijn dan 4 tot 5 deelnemers. Jongeren van 14 t/m 17 jaar kunnen de basiscursussen volgen op aanvraag van (een van de) ouders/verzorgers.

Alle cursussen kunnen ook in de vorm van prive-lessen worden gevolgd. De lessen duren dan 1,5 uur. Bel of mail voor de kosten van de prive-lessen.

Inschrijving en meer informatie met betrekking tot alle fotocursussen: stuur een mail via† contact.

top

Fotolokatie - Basiscursus Kort

Basiscursus Cameratechniek

In deze cursus leer je in vier wekelijks opeenvolgende lessen hoe jouw camera werkt en worden de belangrijkste cameratechnische basisaspecten van het fotograferen behandeld. Na deze cursus weet je al behoorlijk veel van de techniek en hoe je met de meest gebruikte handmatige en halfautomatische instellingen betere foto's maakt. De onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • De camera en het belichten(1 les)
 • Beweging (1 les)
 • Gebruik van objectieven in verschillende toepassingen (1 les)
 • Scherpte-diepte gericht toepassen(1 les)
 • Aanmelding en inschrijving: via contact

  top

  Fotolokatie - Basiscursus Kort

  Basiscursus fotografie: Beeld en Vormgeving

  Deze cursus sluit aan op de basiscursus cameratechniek, maar kan ook los gevolgd worden. De nadruk in deze cursus ligt op de beeldende aspecten en vormgeving van je foto's. Dit houdt in dat je de techniek combineert met fotografisch vormgeven. Je ontwikkelt door deze cursus een goed gevoel voor beeldopbouw en zeggingskracht. Daarbij leer je begrijpen hoe een goede, interessante of mooie foto beeldend in elkaar zit. De onderwerpen per les zijn:

 • Kadreren
 • Compositie
 • Lichtbronnen, Kleur en Sfeer
 • Beeldbewerking
 • Aanmelding en inschrijving: via contact

  top

  Fotolokatie _ Het Vervolg

  Vervolgcursus Verdieping

  In de vervolgcursus leer je meer specifiekere technieken gecombineerd met de inhoudelijke aspecten van het fotograferen:

  De fotografische basistechnieken worden in deze vervolgcursus gerichter toegepast om expressie van fotografie te leren begrijpen en te hanteren. Van een 'mooi plaatje' naar een interessante, inhoudelijke foto met betekenis. Er wordt tevens een begin gemaakt met fotograferen aan de hand van een thema en wat er bij komt kijken als je voor een bepaald onderwerp kiest en dit wilt onderzoeken/uitdiepen. Naast inhoudelijke aspecten wordt er dieper op de techniek ingegaan, waaronder flitstechnieken. Je maakt tevens kennis met de digitale workflow. Er zal kritischer worden gekeken naar je foto's dan in de basiscursussen.

  Aanmelding en inschrijving: via contact.

  top

  Fotolokatie - Zone V

  Photoshop

  Binnen de digitale workflow ontkom je niet aan nabewerking van je foto's. De basistechniek van Photoshop leer in je in deze vier lessen. Het hele proces van opname tot afdrukken komt aan bod en je leert werken met lagen. Je dient in het bezit te zijn van een eigen laptop met daarop versie PS-CS4 of hoger.

 • Lesdata Photoshop (1x per 14 dagen):
 • 30 okt, 13, 27 nov en 11 dec 2020
 • tijd: 14.00 -16.30 uur
 • 4 lessen
 • Prijs:€300,–
 • Max aantal deelnemers: 4
 • Aanmelding en inschrijving: via contact

  top

  Fotolokatie - De Autonome Fotograaf

  Autonome fotografie

  Autonome fotografie is iets anders dan toegepaste fotografie; bij autonome fotografie gaat het om expressie van je eigen ideeŽn of gevoel en onderzoek je dit grondig. In deze cursus ga je dus met een eigen thema, idee of onderwerp aan de slag. Je gebruikt fotografie op een creatief inhoudelijke manier om je visie op de wereld vorm te geven. Cameratechniek staat hier volledig in dienst van je idee. Er wordt veel aandacht besteed aan de bespreking van jouw werkproces, schetsfoto's, series en concepten.

  Er is in elke les ruimte voor discussie over de onderwerpen en thema's. Van de cursist wordt verwacht dat hij/zij hierin een actieve rol speelt. Instroomniveau: basis en vervolgcursus hebben gevolgd bij mij of vergelijkbaar opleidingsniveau.

  Aanmelding en inschrijving: via contact.

  top

  Fotowerkbesprekingen

  Ben je al wat verder en wil je graag je foto's ter bespreking voorleggen,dan kun je deelnemen aan de portfoliobijeenkomsten. In deze bijeenkomsten zullen inspiratiebronnen worden aangedragen en krijg je persoonlijk advies mee om je verder te bekwamen in het door jou gestelde doel.

  Portfoliobesprekingen zijn ook prive mogelijk. De portfolioavonden vinden 1x in de 4 weken plaats. Je kunt je per avond aanmelden of meteen voor meerdere avonden. De kosten per avond zijn Ä 45,-

  De portfoliobesprekingen vinden plaats op vrijdagmiddagen van 14.00 - 15.30 uur.

  Bijeenkomsten: 6 nov, 4 dec 2020, 22 jan en 19 febr 2021. Max 4 personen.