“ De fotograaf is degene die de camera met hersens en gevoel moet bezielen”


Onder de naam Fotolokatie gaf ik vanaf 2007 fotocursussen en workshops fotografie in Utrecht. Samen met Marcel Muller gaf ik de cursus Zone V. Onder mijn eigen naam zet ik het lesgeven voort in 2020. Vanaf 2015 tot 2020 gaf ik de Basisopleiding en de workshop Autonome Fotografie aan de Fotoacademie in Amsterdam. Ik heb een eerstegraads kunstdocentenbevoegdheid.

Het hele jaar door geef ik fotocursussen en fotoworkshops van beginners tot gevorderd niveau. Typerend is dat er aan kleine groepen wordt lesgegeven waardoor er voor iedere cursist veel persoonlijke aandacht is.

Fotocursussen

Door mijn jarenlange ervaring garandeer ik een hoge kwaliteit van de fotocursussen en fotoworkshops. In de fotocursussen leer je je analoge of digitale camera op de handmatige instellingen te gebruiken en de kwaliteit van je foto’s te verbeteren. De vervolgcursussen bieden je de mogelijkheid om je zowel cameratechnisch als inhoudelijk verder te ontwikkelen. In de specialistische cursus autonome fotografie onderzoek je het medium als vorm van vrije kunstuiting. Belangstellenden kunnen het hele jaar door terecht voor feedback op eigen werk en, indien gewenst, werken met thema-opdrachten.

top

Workshops fotografie

Je kunt drie verschillende workshops fotografie volgen. In elke workshop kun je rekenen op veel persoonlijke begeleiding. Er zijn workshops voor beginners en voor gevorderden. Je fotografeert zowel binnen als soms ook buiten op locatie. Voor bedrijven is het mogelijk een workshop op maat aan te vragen. Bedrijven die eerder een workshops van mij afnamen: PAU (Groningen), OPTA (Den Haag) en de Nederlandse Defensie Academie (KMA).

top

Cursus fotografiegeschiedenis

De cursus fotografiegeschiedenis is een theoretische cursus. Ik bied de cursus Van Pigment tot Pixel aan sinds 2016 in Utrecht i.s.m. HetFotoAtelier. Van de uitvinders Daguerre, Fox-Talbot en Niepce, via diverse stromingen en stijlen tot aan de hedendaagse fotografie. Kijk voor de data van het cursusprogramma van Van Pigment tot Pixel bij cursus fotohistorie.

Visie

Als cursist bij leer je allereerst de basistechniek van de digitale fotografie. Maar, niet alleen wat er technisch voor nodig is om goed belichte, sfeervolle foto's te maken, ook hoe een foto interessanter wordt met behulp van beeldende vormgevingsaspecten. Als je je serieus wilt oriënteren op de fotografie en er daarna mee verder zou willen – als serieuze hobby of eventueel in de beroepssfeer – leer je wat de betekenis kan zijn van jouw foto's. Fotografie is veel meer dan een medium om alleen persoonlijke herinneringen mee vast te leggen; je kunt er je gevoel en ideeën over de wereld in kwijt en dit delen met anderen, zonder dat het meteen hoogdrempelig hoeft te zijn. Begrip van fotografie ontstaat echter alleen als je de tijd en aandacht hebt om een (lang of kort) fotografisch leerproces in te gaan.

Uitgebreide besprekingen van jouw foto's in alle lessen leren je om jouw eigen manier van fotograferen beter te begrijpen en te plaatsen. Fotografie kan voor iedereen een ontdekkingreis worden naar de rijkdom van de waarneming.

Over Fotografie

Steeds meer mensen beoefenen fotografie als serieuze hobby of schieten als het even kan beelden met hun mobiele telefoon. Omdat fotografie als beeldend communicatiemiddel steeds belangrijker wordt, is het essentieel om taal en het effect van het beeld beter te leren begrijpen. Fotografie is een invloedrijk medium, een vorm om gedachten van de kijker te prikkelen, te ontroeren, te verbazen, te manipuleren en te informeren. Doorzie de fotografie!