“ De fotograaf is degene die de camera met hersens en gevoel moet bezielen”


Onder de naam Fotolokatie gaf ik vanaf 2007 fotocursussen en workshops fotografie in Utrecht. Samen met Marcel Muller gaf ik de cursus Zone V. Onder mijn eigen naam heb ik het lesgeven voortgezet in 2020. Vanaf 2015 tot 2020 gaf ik de Basisopleiding en de workshop Autonome Fotografie aan de Fotoacademie in Amsterdam. Ik heb een eerstegraads kunstdocentenbevoegdheid.

Fotocursussen en Workshops Kunstfotografie

Het hele jaar door geef ik cursussen en workshops (kunst)fotografie van beginners tot gevorderd niveau aan kleine groepen of individueel. Met mijn jarenlange ervaring garandeer ik een hoge kwaliteit. In de cursussen leer je met je analoge of digitale camera wat je eigen creativiteit is en hoe jij je hierin kunt uiten. In de specialistische cursus autonome fotografie onderzoek je het medium als vorm van vrije kunstuiting. Belangstellenden kunnen het hele jaar door terecht voor feedback op eigen werk en, indien gewenst, werken met thema-opdrachten.

top

Cursus fotografiegeschiedenis

De cursus fotografiegeschiedenis is een theoretische cursus. Ik bied de cursus Van Pigment tot Pixel aan sinds 2016 in Utrecht i.s.m. HetFotoAtelier. Van de uitvinders Daguerre, Fox-Talbot en Niepce, via diverse stromingen en stijlen tot aan de hedendaagse fotografie. Kijk voor actuele data van het cursusprogramma van Van Pigment tot Pixel bij Fotohistorie cursus.

Visie

Als je je serieus wilt oriënteren op de fotografie en er daarna mee verder zou willen – als serieuze hobby of eventueel in de beroepssfeer – leer je wat de betekenis kan zijn van jouw foto's. Fotografie is veel meer dan een medium om alleen persoonlijke herinneringen mee vast te leggen; je kunt er je gevoel en ideeën over de wereld in kwijt en dit delen met anderen, zonder dat het meteen hoogdrempelig hoeft te zijn. Begrip van fotografie ontstaat echter alleen als je de tijd en aandacht hebt om een (lang of kort) fotografisch leerproces in te gaan.

Uitgebreide besprekingen van jouw foto's in alle lessen leren je om jouw eigen manier van fotograferen beter te begrijpen en te plaatsen. Fotografie kan voor iedereen een ontdekkingreis worden naar de rijkdom van de waarneming.

Over Fotografie

Steeds meer mensen beoefenen fotografie als serieuze hobby of schieten als het even kan beelden met hun mobiele telefoon. Omdat fotografie als beeldend communicatiemiddel steeds belangrijker is geworden, is het essentieel om taal en het effect van het beeld beter te leren begrijpen. Fotografie is een invloedrijk medium, een vorm om gedachten van de kijker te prikkelen, te ontroeren, te verbazen, te manipuleren en te informeren.