Cursus geschiedenis van de fotografie

Cursus fotohistorie 'Van Pigment tot Pixel'

Start: 19 november 2020

Ontdek de fascinerende geschiedenis van de fotografie in Van Pigment Tot Pixel.

In vijf lessen deel ik in het sfeervolle museumkwartier in Utrecht-centrum vanuit mijn eigen atelier met veel enthousiasme mijn kennis. Een deel van de cursus vindt plaats in het bijzondere Utrechtse HetFotoAtelier waar een omvangrijke collectie 19e en 20e eeuwse vintage foto‘s, fotoboeken en oude camera‘s bij de cursus wordt betrokken. Leer hoe de fotografie zich ontwikkelde vanuit de allereerste experimenten om licht vast te leggen tot wat ze in onze tijd betekent. Bekijk van dichtbij authentieke daguerreotypieën en andere oude fotoprocedés vanaf 1850. Laat je inspireren door een echte Man-Ray-foto!

Hieronder volgt een korte beschrijving per les:

1) De eerste les behandelt de voorlopers van de fotografie tot aan de drie belangrijkste uitvinders in Frankrijk en Engeland: wat leidde uiteindelijk tot de uitvinding en de verschillende toepassingen van de fotografie?

2) De tweede les maak je kennis met diverse fotoprocede‘s waaronder daguerreotypieën, de glasplaattechniek en albuminedrukken. De ontwikkeling van de camera en voorbeelden van de afdruktechnieken worden in HetFotoAtelier toegelicht aan de hand van origineel materiaal.

3) De derde les staat in het teken van de relatie van de fotografie met de (schilder)kunst. Er was een enorme de strijd om erkenning voor fotografie als kunstzinnig medium. Hoe hebben fotografen en schilders elkaar daarin beïnvloed en hoe is dat nu?

4) De vierde les behandelt alle stromingen en soorten fotografie. Wat zijn de kenmerken van die stromingen en soorten en hoe kun je ze onderscheiden? Verdwijnt dit onderscheid steeds meer?

5) De laatste les gaat over fotografie als hedendaagse kunstvorm (autonome fotografie) met de nadruk op de fotografie van de afgelopen 25 jaar. Welke verschillende stijlen kun je onderscheiden en wat tonen de belangrijkste Nederlandse fotomusea als het gaat om autonome fotografie?

  • Data: 19, 26 november en 3, 10 en 17 december 2020
  • Docent: Linda Bais
  • Tijd: 19.30 – 21.30 uur
  • Locatie: Lange Nieuwstraat 2 en in HetFotoatelier op Lange Nieuwstraat nr. 86, Utrecht
  • € 225-
  • Info en aanmelden: info@lindabais.nl / tel.: 06 42 93 68 08