Cursus fotohistorie 'Van Pigment tot Pixel'

Start 15 maart 2023

Ontdek de fascinerende geschiedenis van de fotografie in Van Pigment Tot Pixel.

In vijf lessen leer je alles over de geschiedenis van de fotografie in het sfeervolle museumkwartier in Utrecht-centrum. Leer hoe de fotografie zich ontwikkelde vanuit de allereerste experimenten om licht vast te leggen tot wat ze in onze tijd betekent. In het Utrechtse 'HetFotoAtelier' bekijk je de omvangrijke collectie 19e en 20e eeuwse vintage foto‘s, fotoboeken en oude camera‘s. Bekijk van dichtbij authentieke daguerreotypieën, albuminedrukken en andere oude fotoprocedés vanaf 1850. Laat je inspireren door een echte Man-Ray-foto en originele drukken van andere iconische fotografen. En verbreed je kennis door veel te leren over autonome (kunst) fotografie en in welke genres en stromingen de fotografie wordt ingedeeld. Na deze cursus ga je op een bewustere manier naar een fototentoonstelling. Of fotografeer je misschien zelf anders! De cursus vindt plaats in een kleine groep (max 6 pers.) en maakt dat er voldoende ruimte is voor jouw eigen inbreng en vragen.

1) De eerste les behandelt de voorlopers van de fotografie tot aan de drie belangrijkste uitvinders in Frankrijk en Engeland: wat leidde uiteindelijk tot de uitvinding en de verschillende toepassingen van de fotografie?

2) De tweede les maak je kennis met diverse fotoprocede‘s waaronder daguerreotypieën, de glasplaattechniek en albuminedrukken. De ontwikkeling van de camera en voorbeelden van de afdruktechnieken worden in HetFotoAtelier toegelicht aan de hand van origineel materiaal.

3) De derde les staat in het teken van de relatie van de fotografie met de (schilder)kunst. Er was een enorme de strijd om erkenning voor fotografie als kunstzinnig medium. Hoe hebben fotografen en schilders elkaar daarin beïnvloed en hoe is dat nu?

4) De vierde les behandelt alle stromingen en soorten fotografie. Wat zijn de kenmerken van die stromingen en soorten en hoe kun je ze onderscheiden? Verdwijnt dit onderscheid steeds meer?

5) De laatste les gaat over fotografie als hedendaagse kunstvorm (autonome fotografie) met de nadruk op de fotografie van de afgelopen 25 jaar. Welke verschillende stijlen kun je onderscheiden en wat tonen de belangrijkste Nederlandse fotomusea als het gaat om autonome fotografie?

  • Data: woensdag 15, 22, 29 maart, 12 en 19 april 2023
  • Tijd: 19.30 – 21.45 uur
  • Locaties: Lange Nieuwstraat 2 en Lange Nieuwstraat nr. 86, Utrecht
  • € 325-
  • Info en aanmelden: info@lindabais.nl / tel.: 06 42 93 68 08